Tegenwoordig zijn retraites populairder dan ooit. In eigen land, op een zonnige Italiaanse heuvel, ergens in Thailand of op een andere plek waar palmbomen en happy vibes centraal staan.

Wat is een retraite eigenlijk? Kortgezegd, houdt een retraite in dat je je afzondert van de dagelijkse drukte om tot jezelf te komen en te voelen hoe het écht met je gaat.

Daarbij biedt het de perfecte gelegenheid om veel na te denken over vragen als: wat wil je nu écht in het leven? Wat maakt je gelukkig? En leef je je leven op dit moment zoals je dat wilt? Het doel is dus echt om je op jezelf te focussen en terug te gaan naar de basis.

Het groene bed

Ik was zelf nog niet eerder op een retraite geweest. Toen ik benaderd werd om drie dagen in B&B Het Groene Bed in Oirschot te verblijven, was ik dan ook meteen enthousiast. Niet alleen vanwege de retraite die eraan gekoppeld was, maar ook omdat het lekker dichtbij is. Je hoeft echt niet altijd ver weg te gaan om tot jezelf te komen. 

Zoals je mogelijk weet, ben ik veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie. Ik heb hier vaste routines voor waardoor ik dagelijkse de rust en ruimte heb om na te denken over de dingen die ik doe en wil. Ondanks dat ben ik van mening dat het altijd meer kan. De connectie met jezelf is naar mijn idee de belangrijkste connectie om dagelijks aan te bouwen.

Het programma

Omdat ik er zelf al zo mee bezig ben, koos ik niet voor een heel intensief programma. Ik zal even kort toelichten hoe het programma eruit zag zodat je een beeld krijgt van hoe een retraite er bij Het Groene Bed uit kan zien.

Dag 1:
Aankomst en kennismaking
Mindfulness oefening, meditatie en visualisatie (± 1,5 uur)
Vrije middag
Diner 

Dag 2:
Rustig ontbijten
Stiltewandeling met tussenstops voor mindfulness oefeningen (± 3 uur)
Lunch
Vrije middag met ‘huiswerk-visualisatie opdracht’: wat wil je over een aantal jaar bereikt hebben? (± 1 uur)
Diner
Meditatie en visualisatie opdracht: verdere diepgang op de huiswerkopdracht (± 1 uur)

Dag 3:
Rustig ontbijten
Vrije ochtend
Eindevaluatie (± 1 uur)

Het doel is dat je in de vrije momenten ook geen/zo min mogelijk contact zoekt met de buitenwereld. Hoe meer je tot jezelf komt, hoe effectiever de retraite. 

Opdrachten

Om je een beetje een beeld te geven van de opdrachten tijdens een retraite, zal ik er twee toelichten die wij hebben gedaan: de opdrachten die we deden tijdens de stiltewandeling en de visualisatie opdracht van dag 2.

De naam stiltewandeling zegt het al… je wandelt in stilte en focust je op jezelf, je gedachten en de omgeving. We begonnen met een langzame wandeling waarbij je heel bewust je voeten één voor één op de grond zet. In het begin voelt dit raar, maar het helpt enorm om te connecten met de omgeving en jezelf. Na ongeveer 100 stappen, versnelde we naar normaal tempo. Dit hielden we gedurende 20 minuten aan. Na de 20 minuten was het tijd voor een opdracht. Deze afwisseling tussen wandelen en opdrachten hielden we aan tot we een rondje van zo’n 3 uur gemaakt hadden. 

Ik deed de retraite met mijn vriend. Dit maakte het extra leuk want hierdoor konden we duo opdrachten doen. Eén van de opdrachten was bijvoorbeeld het volgende.

Gedurende 5 minuten moest één van ons de vragen ‘Wat maakt je blij?’ en ‘Waar ben je dankbaar voor?’ stellen. De ander moest antwoorden. Degene die de vragen stelde, mocht verder geen reactie op de antwoorden geven. Je bleef dus continu doorvragen om zoveel mogelijk naar boven te halen. Ik vond dit heel interessant. Meestal schrijf ik op waar ik blij en dankbaar voor ben, maar door het uit te spreken, komt er toch een extra lading aan.

Deze oefening deden we later ook met de vragen ‘Waar ben je bang voor?’ en ‘Wat is er voorbij de angst?’ Heel interessant om dit eens samen met je vriend/vriendin of iemand anders waar je veel mee omgaat te doen!

De visualisatie opdracht

In de middag van dag twee kregen we de opdracht om na te denken over de toekomst. Wat wil je over een tijdje bereikt hebben? (groot of klein). Daar moest je die middag het eerste zaadje voor planten door het erover te hebben, het uit te tekenen en het te visualiseren.

Voor de retraite deed ik deze oefening al op dagelijkse basis. Ik start mijn dag hier altijd mee om mijn mindset goed te zetten en mijn doelen helder voor ogen te hebben. Ook mijn vriend had zijn doel al helder, waardoor we er lekker diep op in konden gaan en het door middel van kaarten en vragen nog concreter konden maken.

Maar ook als je nog geen doel hebt of eigenlijk nooit zo ver vooruit kijkt, is dit een hele fijne manier om eens na te denken over wat je wilt. Niks is goed of fout. Het gaat erom dat je je inbeeld wat jij graag zou willen!

Mijn ervaring 

Buiten de opdrachten om, was het ook vooral heel gezellig. Zoals ik al zei was het geen intensieve retraite. Op de vrije momenten hebben we spelletjes gedaan, genoten in de massage spa met therapeutische werking en gewoon lekker in de tuin gezeten.

Daarnaast hebben we vooral genoten van lekker eten. De eerste avond hadden de eigenaren van de B&B ons op pad gestuurd naar hun favoriete restaurant in het dorp: Foodbar D’STomerij. Een echte aanrader als je in Oirschot bent. Ze hebben een shared dining concept met de lekkerste gerechten (en toetjes!). Voor het ontbijt en de lunch kregen we steeds een grote plank met allerlei lokale, verse, biologische producten.

De tweede avond stonden er homemade pizza’s op de planning uit de pizzaoven die naast de B&B in de tuin staat. Ook heerlijk! 

Kortom, het waren drie onvergetelijke dagen waarin wij heerlijk tot rust zijn gekomen. Mocht je ook een keer een retraite willen doen om tot jezelf te komen met behulp van opdrachten, coaching en een heerlijke plek waar je volledig ontzorgd wordt, dan is de klimaatneutrale B&B waar ik verbleef echt een aanrader. Je kunt alleen gaan of samen met iemand anders! Via deze website kan je jouw retraite vastleggen.

Hieronder nog een aantal foto’s voor een sfeerimpressie van onze 3-daagse retraite.

Heb je vragen over mijn ervaringen, de B&B of iets anders? Laat het dan weten via de reacties hieronder of stuur een mailtje naar estrella@estrellavantoor.com.