Vorige week kreeg ik na een Instastory met warme chocolademelk met slagroom enorm veel vragen over eten tijdens de feestdagen: Compenseer ik? Hoe houd ik balans? Eet ik alles? Drink ik alcohol?  

Omdat ik graag jullie vragen beantwoord en mijn levensstijl en voedingspatroon met jullie deel, besloot ik een blogje te schrijven aan de hand van een aantal van jullie vragen. Voordat je verder gaat met lezen, vind ik het belangrijk dat je weet dat dit werkt voor mij. Kijk wat je ervan kunt meenemen en zoek voor jezelf een balans waar JIJ je fijn bij voelt, dat is het enigste wat telt!

Oké, let’s go!

WAT EET JE GEMIDDELD OP EEN DAG ROND DE FEESTDAGEN?

Om hier een realistisch beeld van te scheppen, lijkt het mij goed om mijn voedingspatroon van zowel een ‘normale’ dag als een feestdag te delen.

Tijdens een ‘normale’ dag ziet mijn voedingspatroon er op dit moment gemiddeld zo uit…

Ontbijt: warme havermout gemaakt van 55 gram havermout, 1 tl kaneel, 10 gram rozijnen en 350 ml water met 1 banaan, 1 el pindakaas en een handje kokosschaafsel on top.

Snack: een cappuccino met de havermelk barista edition en een blokje chocolade.

Lunch: 3 a 4 snee bio brood waarvan 1 met een gebakken eitje, 2 met hummus of een Maza spread en kaas en 1 met pindakaas. Als toetje neem ik een plakje luxe stol met roomboter (LOVE IT!)

Diner: aardappeltjes, rijst, pasta of wraps met een vega(n) vleesvervanger en verschillende groente.

Nightsnack: een bakje Griekse yoghurt 2% vet (200 ml) of kokosyoghurt met 1 stuk fruit, 20 gram granola, een handje noten, een handje kokosschaafsel en kaneel.

Tijdens feestdagen thuis ziet mijn voedingspatroon er gemiddeld zo uit…

Ontbijt: een warme havermout net zoals op ‘normale’ dagen.

Snack: een kop thee met een stuk fruit.

Lunch: als ik lunch met de familie (bijvoorbeeld tijdens kerst), eet ik gewoon wat er op het menu staat. Vaak zijn dit afbakbroodjes met allerlei soorten beleg. In dat geval eet ik net zo veel als de lunch van een ‘normale’ dag en kies ik voor vegetarische opties als kaas, hummus, jam, pindakaas, roomboter, Maza spreads, guacamole etc. Ik drink er thee of water bij.

Diner: tijdens feestdagen wordt er vaak veel op tafel getoverd. Ik schep in dat geval altijd in één keer op mijn bord wat ik van plan ben te eten. Doe je dit niet, dan ‘verlies’ je het overzicht en heb je geen idee hoeveel je nou eigenlijk op hebt. Verder schep ik altijd veel groente op en iets van eiwitten. Koolhydraten probeer ik niet in extreme hoeveelheden te eten aangezien ik deze liever uit het toetje haal (ik ben een echt toetjes monster!)

Snack: bij feest hoort een toetje. Ijs, taart, chocolade creaties.. Ik wil het allemaal! Voor toetjes heb ik eigenlijk maar één regel: eten totdat ik vol zit. En dan bedoel ik niet propvol, maar lekker vol. Ik neem vaak van alles een beetje zodat ik van alles kan proeven en genieten!

SPORT JE MEER TIJDENS DE FEESTDAGEN?

Nee, ik sport gemiddeld 3-4 keer per week en ga absoluut niet meer sporten om meer te kunnen eten. Wat ik wel lekker vind is om te wandelen op feestdagen, maar dat is meer omdat ik het niet fijn vind om hele dagen binnen te zitten en alles te laten draaien om eten.

HOE HOUD JE EEN GOEDE BALANS TIJDENS DE FEESTDAGEN?

Heel simpel eigenlijk: door alles met mat ete eten. Als ik bijvoorbeeld pepernoten eet, eet ik gewoon een handje en dan stop ik. Als ik warme chocomelk met slagroom neem, neem ik een klein glas met een klein beetje slagroom. Als we gaan gourmetten, eet ik rustig, neem ik maar een paar plakjes brood en ga ik vooral voor groente en eiwitten. Kortom, geniet van elke hap. Het gaat bij mij niet om veel, maar om lekker eten!

HOE PAS JE JE VOEDING AAN ALS JE WEET DAT JE ‘S AVONDS MEER GAAT ETEN?

Als ik weet dat we uitgebreid gaan dineren, eet ik overdag wat minder koolhydraten. Dan vervang ik brood bijvoorbeeld door een smoothiebowl, yoghurtje of salade. Verder eet ik gewoon zoals ik dat normaal ook doe. 

COMPENSEER JE?

Compenseren doe ik niet bewust, maar als mijn lichaam aangeeft dat ik vol zit de ochtend na kerst bijvoorbeeld, ga ik niet havermout eten omdat ik dat altijd eet. Dan wacht ik gewoon tot ik trek krijg. Vooraf houd ik er soms wel wat rekening mee, maar ook niet in extreme mate. Ik vind dat je dit ook niet moet doen. Voeding is nou eenmaal de brandstof voor je lichaam en als je een keertje wat meer eet, is dat helemaal niet erg!

LAAT JE SOMMIGE DINGEN OOK EXPRESS STAAN OMDAT JE DAN LIEVER ANDERE DINGEN EET? OF GENIET JE VAN ALLES?

Bij alles wat ik in mijn mond vraag ik me af of ik er echt zin in heb. Ik zal dan ook niet iets nemen omdat iedereen het neemt. Maar als ik overal zin in heb, zal ik het niet laten staan omdat er nog meer lekkere dingen op tafel staan (tenzij ik al vol zit). Ik eet waar ik zin in hebt, maar zoals eerder gezegd wel met mate. En zit ik vol? Dan stop ik!

HOE PAK JE HET AAN ALS JE BIJ JE VRIEND GAAT ETEN MET KERST?

Ik denk dat met deze vraag vooral bedoeld wordt hoe ik het aanpak als ik niet weet wat er op het menu staat. Voor mij is dit inmiddels geen probleem meer. Ik eet gemiddeld 3 keer per week bij mijn vriend en het is altijd een verrassing wat er op tafel komt. Vier jaar geleden had ik dit minder fijn gevonden, want toen wilde ik precies weten wat overal in zat. Door dit los te laten (het hele calorieën tellen), eet ik alles (het liefst wel vegetarisch) en kan ik overal van genieten.

HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE MET MATE EET EN JE JEZELF NIET OVEREET?

Goede vraag! Ik heb een tijdje geen rem gehad op wat ik at. Nu was dat niet erg, want ik kon het prima hebben met mijn wekelijkse sportschool sessies, maar het is natuurlijk niet ideaal voor je lichaam en mindset. Ik heb hier controle over gekregen sinds ik ben gaan opmerken hoe vervelend een overvol gevoel is. Buikpijn, een opgeblazen buik, misselijk, en uren geen trek meer… Vast herkenbaar. Ik vind het zelf heel onprettig. Of anders gezegd: ik heb het er gewoon niet voor over. Een pepernoot is een pepernoot en die gaat na 10 pepernoten echt niet anders smaken. Ik geniet daarom gewoon van kleine porties waardoor ik lekker vol zit en nooit last heb van vervelende gevoelens. Dat is mijn motivatie om genoeg te eten in plaats van te veel.

DRINK JE ALCOHOL?

Zeker! Ik kan op zijn tijd enorm genieten van Baileys of een groot glas Gin Tonic met een schijfje sinaasappel. Een biertje of wijntje gaat er eigenlijk elk weekend wel in. Ook hierbij geldt dat ik het met mate drink. Ik drink het puur omdat ik er zin in heb en niet omdat anderen het drinken. Dat is naar mijn idee écht regel nummer 1. Als ik er een avond geen zin in heb, ga ik gewoon lekker voor water! (of een warme chocomelk met slagroom, haha!)

Dat waren ze dan: de vragen voor deze blog. Mocht jouw vraag niet beantwoord zijn, dan kan je hem altijd stellen in de reactie’s hieronder! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je net zo veel zin hebt in de feestdagen als ik. Geniet en eet en drink vooral waar JIJ zin in hebt!

Liefs,

Estrella