Ben jij je motivatie voor sporten even helemaal kwijt? Dan is deze blog voor jou geschreven. 

Zelf zit ik op dit moment in een soort sport-boost waar ik niet uitkom. Of beter gezegd: ik ben ontzettend gemotiveerd om elke dag te knallen. Uiteraard doe ik dit niet, later in deze blog lees je waarom! 

Laten we snel naar de super makkelijke manieren gaan die jou de komende dagen helpen met het terugvinden van je motivatie! 

1. Verandering is the key

De kans is groot dat jij je motivatie verloren bent doordat je al een langere tijd op dezelfde manier traint. Niet zo gek ook, want veel dingen die je voor een langere tijd doet, gaan op een gegeven moment vervelen. 

Zo heb ik lang volgens een strict schema getraind waarbij de focus lag op weinig herhalingen en veel kracht. Leuk voor in het begin als je veel progressie boekt, maar als je op een gegeven moment bij een bepaald plateau komt, merkt dat je conditie achteruit gaat en zonder lach de gym uitloopt, wordt het toch allemaal wat minder. 

Op zulke momenten is het belangrijk (tenzij je voor een bepaald doel traint, zoals een fitnesswedstrijd), om wat anders te zoeken waar je wel weer energie van krijgt. Zo heb ik nu geen vast plan, maar stel ik steeds van tevoren een leuke workout op met veel variatie: 

Ik wissel oefeningen met weinig herhalingen en zware gewichten af met oefeningen met veel herhalingen en weinig gewicht of zelfs alleen mijn eigen lichaamsgewicht. 

Op deze manier gaat het alles behalve vervelen & hoppel ik steeds met een glimlach de sportschool uit! 

2. Verwen jezelf met een nieuwe sportoutfit

Klinkt misschien heel stom, maar het werkt echt! Wanneer ik alleen al een nieuwe outfit pas, krijg ik al zin om te trainen. Gisteren kreeg ik toevallig een nieuwe outfit van Myprotein en raad eens: ik trok het aan en kon niet wachten tot het tijd was om te sporten!

3. Begin klein

Als je na een langere tijd van niet sporten, motivatie zoekt, start dan klein. Ga niet van 0 keer per week naar 7 keer per week. Neem genoegen met 2 tot 3 keer in de week en bouw dit eventueel langzaam uit naar 4-5 keer per week (2-3 keer per week is ook al prima).

Als je eenmaal de motivatie hebt, is de kans groot dat je het liefst zo vaak mogelijk gaat. Ik heb dit zelf ook gehad, maar geloof me, dat ga je sowieso niet volhouden. Zorg er gewoon voor dat het geen ‘moeten’ wordt, maar dat je steeds uitkijkt naar een workout!

4. Maak een plan

Naar de sportschool gaan zonder een idee te hebben wat je daar gaat doen, maakt het vinden van motivatie al stukken lastiger.

Als jij van tevoren een leuke workout klaar hebt liggen, weet ik zeker dat je sneller van de bank af komt! Op Youtube en Instagram vind je ontzettend veel filmpjes voor inspiratie. Combineer hier een aantal oefeningen van & klaar is kees!

Uiteraard kan je ook gaan voor een teamsport of groepslessen. Dan hoef je er zelf helemaal niet over na te denken.

5. Denk positief

Ik kan het niet… Ik weet niet wat ik moet doen… Ik krijg toch nooit spiermassa… Ik word toch nooit zo strak als haar…

Allemaal gedachtes die onzin zijn en je direct uit je gedachte moet zetten! Ten eerste kan iedereen (die gezegend is met een gezond lichaam) sporten, een plan opstellen (met of zonder hulp van een coach), spiermassa opbouwen of strakker worden. En ten tweede moet je jezelf nooit met anderen vergelijken en al helemaal niet met foto’s van Instagram die 9 van de 10 keer door photoshop en 10 bewerkingsapps zijn gegaan!

Jij kan alles zolang je er maar in gelooft!!

Zet negatieve gedachtes om in positieve gedachtes, werk hard voor je doelen, verwen jezelf met een nieuwe outfit, maak leuke workouts & heb geduld, dan weet ik zeker dat jij net als ik binnen no-time een sport-boost krijgt en niet te stoppen bent.

You can do it,