Of je nu een lichte cardio training of een heftige krachttraining sessie doet, een snack na het sporten is altijd verstandig om te nemen. Het juist voeden van je lichaam helpt namelijk bij het behalen van je doelen.

Aangezien ik zelf veel vragen krijgen over wat ik precies na het sporten eet en waarom, leek het mij leuk om hier een blog over te schrijven.

Voordat ik begin met mijn favoriete post-workout snack, wil ik eerst vertellen dat er geen optimale post-workout snack is. Ieder type training is tenslotte anders en afhankelijk van je uitgevoerde training, heeft jouw lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig.

Welke voedingsstoffen, of beter gezegd: macronutriënten, jij nodig hebt, vertel ik je in deze blog. Laten we snel gaan kijken waar een post-workout snack eigenlijk aan moet voldoen.

DE EISEN VAN EEN GOEDE POST-WORKOUT SNACK

Bij een post-workout snack is het belangrijk om een gebalanceerd aantal eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen en een laag aantal vetten. De vetten zorgen namelijk voor een langzamere vertering van de eiwitten en koolhydraten en dat is precies wat je niet wilt hebben na een intensieve training.

Zoals ik net al zei, hangt de post-workout snack af van het type training die je hebt gedaan. Hieronder zal ik daarom even per type training aangeven waar een goede post-workout snack aan moet voldoen.

POST-WORKOUT SNACK AFHANKELIJK VAN TYPE TRAINING

Korte cardio sessie: na een korte run sessie of bezoek aan de crosstrainer van max 30-40 minuten, is er geen hoge nood om direct iets te eten, tenzij je natuurlijk extreme honger hebt.

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam. De beste optie na een high-intensity training, is een maaltijd met snelle koolhydraten en gemiddeld aantal eiwitten. Verder is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

Voorbeelden: havermout met fruit, yoghurt met honing, een high protein recovery bar van Vifit.

Lange cardio sessie: na een lange run van 60 minuten of langer, is het verstandig om de verbruikte glycogeen (koolhydraten) voorraad weer aan te vullen met een maaltijd hoog in koolhydraten.

Voorbeelden: brood met pindakaas en banaan, pannenkoeken met honing of jam, een banaan en high protein recovery bar van Vifit.

Krachttraining sessie: na een krachttraining sessie is echt belangrijk om je spieren te voeden met voldoende eiwitten (20-25 gram). Ga daarom voor een maaltijd dat hoog is in eiwitten in combinatie met snel opneembare koolhydraten.

Zelf doe ik altijd aan krachttraining. Mijn favoriete post-workout snacks zijn: een eiwitshake met halfvolle melk en een banaantje, een high protein recovery bar van Vifit of een schaaltje yoghurt of kwark met granola en fruit.

RECOVERY BAR VAN VIFIT

Zoals je hierboven ziet, is een recovery bar van Vifit altijd een goede oplossing om na een workout te nemen. Dit door de ultieme combinatie aan koolhydraten en eiwitten en het lage aantal vetten.

Eén reep bevat maar liefst 20 gram eiwitten. Wat daarbij een groot voordeel is van deze reep is het feit dat er geen kunstmatige kleur- en zoetstoffen aan toe zijn gevoegd!

Mijn favoriet is de lemon-yoghurt. Ik eet deze repen trouwens niet alleen na een workout. Ook op dagen dat ik niet train, zijn deze repen een onderdeel van mijn dagelijkse routine. Het is tenslotte ook op dagen dat je niet traint belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen!

De repen kan je hier bestellen!

CONCLUSIE

Met name de eiwitten en koolhydraten zijn erg belangrijk na een workout. Hoe snel je deze precies na een workout tot je neemt, maakt niet heel veel uit. Focus je liever op de voedingsstoffen dan de tijd.

Voor mij helpt het heel erg om een snack te nemen waarbij ik niet veel hoef te eten, maar toch alle voedingsstoffen binnenkrijg. Dit omdat ik na een workout vaak niet direct enorme trek heb! De high protein recovery bar van Vifit is hiervoor de perfecte oplossing!