Als je mij op Instagram of Youtube volgt, is het je vast opgevallen dat het grootste gedeelte van mijn maaltijden de laatste tijd vegan zijn. Aangezien ik hier veel vragen over krijg, heb ik besloten om een Q&A-blog te maken met de meestgestelde vragen van de afgelopen paar weken. 

WAAROM VEGAN?

Hier moest ik even goed over nadenken. Ik heb namelijk niet één specifieke reden waardoor ik grotendeels vegan ben gaan eten. 

De hoofdzakelijke reden is toch wel mijn eigen gezondheid. Ik voel me goed, maar ben altijd opzoek naar beter. Dit heb ik met alles in het leven. Wat dat betreft ben ik een behoorlijke perfectionist. Deels daarom ben ik nu grotendeels vegan gaan eten: kijken of ik mij nog beter kan voelen dan ik mij al voel. 

Het kijken van de documentaire ‘What The Health’ op Netflix, bevorderde mijn drang om mijn levensstijl nog meer te verbeteren. In deze documentaire wordt er verteld wat zuivel en vlees met je gezondheid doet. Ik schrok hier behoorlijk van en besloot vanaf dat moment te gaan minderen in dierlijke producten.

Naast het feit dat ik het voor mijn eigen gezondheid doe, vind ik het ook fijn om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en dierenwelzijn. 

Een laatste reden is het feit dat ik al langer verschillende personen volg met een vegan voedingspatroon. Deze personen inspireren mij enorm en lieten mij al snel inzien dat het absoluut geen straf is om vegan te eten. Sterker nog, de aantrekkelijke maaltijden hebben mij overtuigd om het zelf ook te proberen!

MIS JE BEPAALDE PRODUCTEN?

Aangezien ik (nog) niet 100% vegan eet, kan ik ook niet zeggen dat ik iets wel of niet mis. Wat ik wel heb ontdekt in de afgelopen weken, is dat het me makkelijker afgaat dan ik dacht. 

Toen ik besloot de knop om te zetten, dacht ik niet eens meer aan kaas, eieren of vlees. Er zijn zoveel lekkere vervangende producten die je nog wel kan eten, waardoor je eigenlijk geen moment nadenkt over wat je niet meer kan eten. 

Ik was bijvoorbeeld ook bang dat ik mijn standaard nightsnack (Griekse yoghurt met fruit en granola) zou missen. Maar in plaats daarvan maak ik nu dagelijks een heerlijke smoothiebowl met vegan vanille eiwitpoeder, amandelmelk, fruit, pindakaas en kaneel!

DENK JE DAT JE OOIT 100% VEGAN GAAT ETEN?

Oei, dat vind ik een lastige vraag! Ik moet zeggen dat ik wel steeds minder behoefte heb aan vlees en vis, maar om nou te zeggen dat ik nooit meer kaas, eieren en zuivel ga eten, dat weet ik niet. Dan zou het denk ik toch eerder vegetarisch worden. 

Vooralsnog probeer ik de 80/20-regel aan te houden. Hierbij eet ik 80% vegan en 20% niet. Deze 20% gebruik ik bijvoorbeeld voor etentjes met vrienden of wanneer ik bij mijn vriend ben. Thuis eet ik 9 van de 10 keer wel vegan. 

HEB JE AL VERSCHILLEN GEMERKT SINDS JE (GROTENDEELS) VEGAN BENT GAAN ETEN?

Ik weet niet in hoeverre ik dit kan zeggen, aangezien ik nog niet heel lang een vegan voedingspatroon volg, maar voor mijn gevoel wel. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen ‘inkakmomenten’ meer en heb de hele dag door enorm veel concentratie. Daarnaast merk ik dat mijn huid veel zachter is, ook al mijn puistjes zijn verdwenen. 

Aangezien dit door enorm veel dingen kan komen, durf ik nog geen concrete conclusies te trekken. Maar dat ik het voort ga zetten, is iets wat zeker is! 

Een vegan voedingspatroon helpt mij trouwens ook om gezonder te eten. De laatste tijd greep ik toch wat sneller naar koeken, chocolade of zelfgemaakte appeltaart. Nu is dit geen probleem met de hoeveelheid calorieën die ik dagelijks moet eten, maar ik voelde me erna altijd futloos. 

Aangezien een groot deel van deze ‘minder gezonde’ producten niet vegan is, taal ik hier nu ook totaal niet meer naar. Ik ben dan ook van mening dat je gewoon een knop om moet zetten en er niet te veel bij na moet denken als je ook eens een vegan voedingspatroon wilt proberen. 

VEGAN CHALLENGE

Op dit moment volg ik de vegan challenge van Jorellafit. Hierbij eet ik twee weken lang 100% vegan door middel van een voorafopgesteld schema. Lijkt het jou ook leuk om dit te proberen? Download dan hier de gratis ‘Let’s go vegan’-guide: http://jorellafit.nl/vegan-guide-jorellafit 

CONCLUSIE

Dit was de Q&A voor vandaag. Mocht je nog vragen hebben die ik niet heb laten terugkomen in deze blog, laat het dan vooral weten in de reactie’s hieronder. 

Ik ben benieuwd of jij ook geïnteresseerd bent in een vegan voedingspatroon of dat je zelfs misschien al wel (grotendeels) vegan eet.